Billede af krimi afdeling q jussi adler olsen

Jussi Adler-Olsens Afdeling Q på lydbøger

Er du vild med krimier, og er mordefterforskninger og plottwist lige noget for dig? En klar anbefaling til en fed krimiserie som lydbog at give sig i kast med er Jussi Adler-Olsen bøgerne – Afdeling Q.

Alle bøgerne kan lyttes til som lydbøger på forskellige lydbogsapps. Vi har lavet anmeldelser på de forskellige lydbogsapps og du kan hos Audiobogen.dk udforske hvilken lydbogsapp du skal prøve af, hvis du er i tvivl.

Den kendte Afdeling Q med Carl Mørck, Assad og Rose tager dig på en spændende rejse med nervepirrende mordefterforskninger. Afdeling Q serien byder på både kærlighed, venskab, passion og twists og er helt sikkert et lyt værd.

Her på siden giver vi dig et overblik over Jussi Adler-Olsens bogserie Afdeling Q i rækkefølge. Derudover kan du få et resume af alle bøgerne samt vurdering, hvem der er indtalt lydbøgerne og deres varighed. Du har også muligheden for at tjekke vores andre lydbogsanbefalinger ud.

Jussi Adler-Olsens bogserie Afdeling Q kronologisk rækkefølge

Jussi Adler-Olsen har i skrivende stund udgivet ni bøger i bogserien Afdeling Q. Den første bog udkom i 2007 og den sidst udkomne blev udgivet i 2021. Nedenfor finder du rækkefølgen på alle Afdeling Q bøgerne.

  1. Kvinden i buret (2007)
  2. Fasandræberne (2008)
  3. Flaskepost fra P (2009)
  4. Journal 64 (2010)
  5. Marco Effekten (2012)
  6. Den grænseløse (2014)
  7. Selfies (2016)
  8. Offer 2117 (2019)
  9. Natrium Chlorid (2021)

1. Kvinden i Buret

Vurdering

Kvinden i buret er den først udkomne bog i Afdeling Q serien. I bogen bliver vi for første gang introduceret til vicekriminalbetjent Carl Mørck og hans assistent Assad.

Carl Mørck vender tilbage på jobbet efter at have været udsat for en skudepisode med to andre kollegaer. Skudepisoden resulterede i en kollegas dødsfald, lammede en anden kollega og Carl Mørck blev selv såret.

Da Carl vender tilbage til jobbet, vil han allerhelst bare passe sig selv og samtidig er hans overordnede heller ikke synderligt interesserede i at få ham tilbage. Afdelingen modtager en sum penge fra folketinget og det er med lettelse for Carl og hans chefer, at Carl kan blive sat i spidsen for en ny specialenhed – Afdeling Q.

Carl bliver placeret på et kontor i politigårdens kælder, langt væk fra alle de andre afdelinger. Her er Carls plan at han kan sidde mageligt tilbagelænet på sit kontor indtil han kan gå på pension. Det tager dog en anden drejning end først antaget for Carl. Carls assistent Assad er hurtig og effektiv med sine rengøringsopgaver og finder en gammel sag om en forsvunden politiker. Assad får overtalt Carl til at kigge på den fem år gamle sag.

Folketingspolitikeren Merete Lynggård forsvandt sporløst for fem år siden og alt tyder på at hun er død. Carl og Assad finder ud af, at der er nogle løse ender i sagen. De finder hurtigt nye spor i efterforskningen og bliver her ledt til flere af Meretes kollegaer og hendes bror.

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 11 t. 43 min.


2. Fasandræberne

Vurdering

Den anden bog i Afdeling Q er Fasandræberne. I denne bog udvides Afdeling Q med assistenten Rose. Rose bliver sendt til Carls afdeling, da hun tilsyneladende har det med at opføre sig mindre heldigt. Efter en start med at skulle lære hinanden at kende og prøve grænser af, finder Carl den arbejdsomme og temperamentsfulde Rose som en positiv gevinst til Afdeling Q.

Et tvillingepar bliver i 1987 fundet brutalt myrdet i et sommerhus. Efterforskningen har peget på at en flok overklassebørn, der går på kostskole sammen, er de skyldige. På grund af manglende beviser bliver sagen henlagt. Ni år efter mordet på tvillingeparret står en af kostskoleeleverne frem som skyldig og sagen bliver nu set som opklaret. På trods af opklaringen af mordene, ender sagen i Afdeling Q og Carl Mørck genoptager sagen.

Tre af eleverne fra kostskolen har klaret sig særdeles godt i de 20 år der er gået siden mordene og er nu særdeles rige og meget magtfulde. Deres magt har indflydelse helt op til minister niveau og Carl bliver bremset i sin efterforskning. Dette stopper dog ikke Carl og hans team i at søge efter sandheden.

Carl, Assad og Rose er ikke de eneste der er efter kostskolebanden. Kimmie, den eneste pige i banden, er på hævntogt efter at gruppen ødelagde hendes liv.

I Fasandræberne møder vi et spænd af samfundslag fra toppen af overklassen til posedamer i København. Med humor og spændende opklaringsarbejde formår Jussi Adler-Olsen at levere en spændende og helt klart anbefalingsværdig bog!

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 12 t. 8 min.


3. Flaskepost fra P

Vurdering

En flaskepost er blevet fundet i Scotland og ender adskillige år senere i Afdeling Q. Det viser sig at flasken har brugt nogle år på at flyde fra Danmark til Scotland. Indholdet er et brev skrevet med blod og er tæret efter flere år i flasken. Skriften i brevet er derfor udvisket og svær at læse. Dog får Rose sammenkodet brevet og finder ud af at det er et råb om hjælp.

Carl, Rose og Assad efterforsker brevet og finder ud af, at det er skrevet af en dreng der sammen med sin bror forsvandt i februar 1996. Afdeling Q går i gang med at undersøge forsvindinger for at finde drengenes identitet, men de bliver bremset af det faktum, at der ikke er nogen der har meldt deres børn savnede i den periode.

Sideløbende med Afdeling Q’s efterforskning af de to forsvundne drenge, bliver vi introduceret til gerningsmanden, der viser sig at være en person fuldstændig blottet for følelser. Efter en opvækst i en sekt med vold, hån og udstødelse, gør han det til sit levebrød at kidnappe børn fra religiøse sekter for derefter at afpresse børnenes familie for penge.

I staben er der lidt forandringer, da Rose går med en hemmelighed og Yrsa, hendes søster, en dag dukker op og oplyser at hun skal vikariere for Rose, der i øjeblikket ikke har det så godt. Yrsa viser sig dog som værende lige så kompetent og effektiv som Rose, omend vanskelligere at have med at gøre.

Bogserien bliver løftet af de stærke personbeskrivelser og i Flaskepost fra P dykker vi ned i de tre personer i Afdeling Q. Er Assad den han giver sig ud for at være? Og hvad er Roses hemmelighed? Vi bliver også klogere på skudepisoden Carl var udsat for med sine to tidligere kollegaer, Anker og Hardy.

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 14 t. 21 min.


4. Journal 64

Vurdering

Fjerde bog i Afdeling Q bogserien er Journal 64. Carl, Rose og Assad dykker ned i en henlagt sag fra 1987 om en forsvundet prostitueret. Det viser sig, at et større antal personer forsvandt inden for samme uge i 1987 og samtlige af dem sidst blev set i samme område. Personerne har sammen en fællesnævner i kvindeanstalten på Sprogø. De har enten været ansatte på anstalten eller været interneret der.

Ved siden af efterforskningen følger vi Nete Hermansens dybt tragiske liv. Hun mister som 5-årig sin mor og bliver derfor opdraget af sin far samt hendes større brødre. Hun udvikler sig til en rebelsk og vild pige, der i en ung alder bliver gravid.

Netes graviditet bliver set ilde på af familien og hun bliver sendt til kvindeanstalten på Sprogø, hvor der hersker ondskab i form af hån, misbrug, ydmygelser og fratagelser af alle rettigheder. Nete bliver tvangssteriliseret og misbrugt på det groveste. Med gode menneskers hjælp formår hun at undslippe øen og efterfølgende opbygge en ny tilværelse.

Lykken varer ikke evigt, da Nete krydser veje med gamle bekendtskaber der river op i gamle minder. Nete beslutter sig for at tage hævn over de grusomheder hun er blevet udsat for og her starter en sand vendetta.

Holdet i Afdeling Q kommer på en udfordrende opgave med at løse sagen. Alt er ikke som det syner og sagen koster næsten Assad livet og senere Carl Mørcks. Slutningen overrasker og er en pris værdig. Journal 64 er fyldt med overraskelse, spænding og humor og er et lyt værd!

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 14 t. 49 min.


5. Marco Effekten

Vurdering

I den femte bog Marco Effekten følger vi den 15-årige dreng Marco, der er fra en en sigøjnerslægt, der er indvandret til Danmark. Hans farbror Zola har organiseret en bande der stjæler og tigger, og Marco er gennem sin familie blevet tvunget ind i det kriminelle miljø. Zola styrer banden med hård hånd og ingen i banden tør at sige ham imod.

Zola har planer om at lemlæste Marco, dels for at forhøje indtjeningen, men også for bedre at kunne tøjle ham. Ingen i banden støtter Marco, ikke engang hans egen far. Marco har derfor ingen anden mulighed end at flygte, hvis han vil undgå bestialsk lemlæstelse. Med held formår Marco at flygte og i kort tid ser fremtiden lys ud for ham.

Marco falder tilfældigt over en uhyggelig hemmelighed og nu kommer hans klan efter ham. De ønsker for alt i verden at forhindre hemmeligheden kommer frem og Marco må kæmpe med næb og klør for sin overlevelse. Hvad Marco ikke ved er, at det ikke kun er klanen der vil ham til livs.

Vi følger Afdeling Q i en efterforskning der tager dem i retning af korruption i bankverdenen, svindel på ministerielt plan og sågar trækker tråde helt til Afrika. Marco krydser i denne sammenhæng veje med Carl Mørck og Afdeling Q. Marco prøver at holde sig på den rigtige side af loven, men det er ikke nemt at være en indvandrerdreng i København uden pas og papirer.

Marco laver sin egen efterforskning sideløbende med Afdeling Q’s. For at få en hurtigere opklaring af familiens ulovlige handlinger, hjælper Marco Carl med efterforskningen. Dette gør han ved at komme med små sedler og hints.

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 16 t. 3 min.


6. Den grænseløse

Vurdering

Den sjette bog i Afdeling Q serien hedder Den Grænseløse. En politimand, Habersaat, fra Bornholm kontakter Carl Mørck på telefonen for at få hjælp til en sag. Carl er dog undvigende og afviser politimanden. Politimanden har i 17 år arbejdet på et mord for at finde morderen og er nu på randen af afmagt og opgivelse.

Dagen efter at have talt med Carl, begår politimanden selvmord som en sidste udvej til at få sagen opklaret. Han skriver i en note at Afdeling Q var hans sidste håb. Rose tvinger Carl og Assad med til Bornholm, hvor de kommer hjem med bunker af sagsakter.

Afdeling Q går i gang med den 17 år gamle sag om en ung livsglad kvinde der er blevet fundet dræbt på Bornholm. Hun forsvandt fra sin højskole og blev efterfølgende fundet hængende i et træ. Sagen er stadig uopklaret og politimanden, der har begået selvmord, har lagt hints til Carl om, hvem han troede morderen var. Er det et trafikdrab eller et mord? Afdeling Q’s efterforskning leder dem i retning af en soldyrkende kult der manipulerer med svage sjæle.

Ved siden af efterforskningen følger vi en sekt med lederen Atu, der også går under navnet Frank. Kvinderne falder for ham på stribe og han har efterladt mange knuste hjerter. Nu driver Atu sammen med Pirjo en skole for “Læren om naturabsorpsion” som ligger på Øland.

Afdeling Q bliver udvidet med et fjerde medlem – Gordon. I Den Grænseløse følger vi skiftevis Afdeling Q og deres efterforskning og den religiøse sekt.

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 15 t. 32 min.


7. Selfies

Vurdering

I Selfies følger vi tre unge kvinder der får mad på bordet ved lettere kriminalitet, kontanthjælp og lidt prostitution. Vi møder alle tre piger gennem kontakthjælpskontoret, hvor de skal tale med den samme sagsbehandler, Anne-Line Svendsen.

Anne-Line har netop fået konstateret kræft og har taget et valg om at lægge sit liv om. Herunder hører det sig, at hun ikke længere vil finde sig i at blive dårligt behandlet. De tre kvinder har generet Anne-Line og hun får nok at disse “kontakthjælpssnyltere” og beslutter sig for at gøre noget ved det.

Ledelsen på politigården er blevet opmærksomme på, at opklaringsprocenten i Afdeling Q ligger under det forventede. Den eneste der kan bevise det modsatte er Rose som er gået under jorden.

I den syvende bog Selfies får vi et dybere indblik i Roses fortid. Roses psykiske problemer stammer fra hendes faders umenneskelige terror og i Selfies bliver hun indlagt. Det er fortidens spøgelser der plager hende herunder en skyldfølelse over faderens brutale død.

Carl, Assad og Gordon står over for et stort puslespil i deres efterforskning samt pres fra ledelsen. De er mærket af fraværet af Rose og spørgsmålet er, om de mon kan samle puslespillet, redde Afdeling Q og sikre sig at Rose klarer den.

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 13 t. 57 min.


8. Offer 2117

Vurdering

Vi følger journalisten Joan Aiguader, der er på randen til at tage sit eget liv. Med en trist familiehistorie, ingen penge og en kæreste der lige er skredet, er der ikke meget at leve for. Joan ser sit snit til at redde karrieren gennem et TV-indslag. Han vil tage til Cypern og skrive en historie om nogle døde flygtninge der er skyllet i land.

Offeret, nr. 2117, er en ældre kvinde og Joan vil fortælle hendes historie. Han illustrerer artiklen med fotos, og det viser sig at Joan bliver viklet ind i historien som en brik i et større spil uden mulighed for at slippe ud. Assad ser billederne fra artiklen og får et chok. Han genkender ikke blot den ældre kvinde, men også personerne i baggrunden.

I bogen Offer 2117 følger vi Assad og vi dykker ned i Assads fortid, som han får fortalt til Afdeling Q. Hans fortid er præget af rædsler og han har brug for Carls hjælp. Deres leder Lars Bjørn dør pludseligt på en løbetur og dette rammer Assad hårdt. Det viser sig, at Assad, Lars Bjørn og hans bror har mere til fælles end blot Afdeling Q.

Sideløbende følger vi den vrede Alexander, som spiller “Kill Sublime” på sin pc. Han ser billedet i artiklen af den ældre kvinde og synes hun minder ham om hans mormor. Alexander beslutter sig for at halshugge sine forældre med hans samuraisværd når han har nået 2117 wins i sit spil.

Offer 2117 tager dig på en spændende og uhyggelig rejse med hævn, tortur, stærk tro og ødelæggelse af mennesker. Kan Assad få hjælp af Carl og gøre op med fortiden? Og hvem er Offer 2117? En spændende og medrivende bog der klart fortjener en anbefaling.

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 13 t. 45 min.


9. Natrium Chlorid

Vurdering

I den niende bog Natrium Chlorid skal Carl Mørck og hans team opklare en række urovækkende ulykker og selvmord. Et uhyggeligt mønster tegner sig og noget tyder på at det er noget langt mere voldsomt end hvad det udadtil ligner.

I 2020 sker et selvmord, som berører drabschefen Marcus Jacobsen dybt og giver ham ar på sjælen. Noget ved sagen er stadig uopklaret og det viser sig, at den har forbindelse til en lang række ældre sager. Gamle sager om ulykker og selvmord viser sig at være knyttet til denne ene selvmordssag.

Corona-restriktioner besværliggør efterforskningen og Carl og hele holdet er i kamp med tiden for at forhindre det næste grusomme mord.

En helt anden sag fra fortiden indhenter Carl og spørgsmålet er om han kan tøjre den uden at blive ramt.

Natrium Chlorid er den sidst udkomne bog af Jussi Adler-Olsen. Vi venter i spænding på at den 10. bog udkommer. Efter vores mening kan det ikke gå hurtigt nok, for sikke en spændende, sjov og uden tvivl fantastisk krimiserie Afdeling Q er. Hvis du ikke allerede har lyttet til Afdeling Q serien har du meget godt i vente!

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Indtalt af: Githa Lehrmann

Varighed: 13 t. 32 min.

Scroll til toppen